Výstrahy: lavínové nebezpečenstvo Mierne

Zásahy záchranárov HZS vo ferratovom areáli Skalka pri Kremnici

Dňa 9. 10. 2021 v poobedňajších hodinách boli záchranári HZS slúžiaci v Kremnických vrchoch požiadaní o pomoc pre 34 – ročného muža, ktorý uviazol na lanovej sieti s obtiažnosťou „D“ vo ferratovom areáli na Skalke pri Kremnici. Záchranári HZS ho po príchode na miesto udalosti muža, ktorý mal závraty, spustili za pomoci lanovej techniky na zem. Po vyšetrení pokračoval muž na vlastnú žiadosť v sprievode kamarátov.  

Krátko na to boli opäť požiadaní o pomoc, keď došlo k výpadku 14 – ročného dievčaťa vo ferratovej ceste „Výzva“. Záchranári HZS za pomoci lanovej techniky spustili vysilené dievča na zem a následne vyšetrili. Zistili, že dievča a jej príbuzní použili na zaistenie pádu konopné lano s karabínami, ktoré v tomto prípade neplnili funkciu istiaceho reťazca. Našťastie dievča neutrpelo žiadne zranenia a po vyšetrení odišlo domov s príbuznými.  

Horská záchranná služba dôrazne upozorňuje návštevníkov, že na ferrate sa každý istí sám a tak je bezpečnosť vecou, ktorú sa neoplatí podceňovať. Nezabúdajte na základy bezpečného istenia pohybu na ferratách a nepreceňujte svoje schopnosti, prípadne schopnosti vašich detí. Základným minimom je prilba, horolezecký sedák a tlmič pádov, ktoré spĺňajú bezpečnostné kritériá. V žiadnom prípade neodporúčame použitie podomácky zostrojeného setu, ako možno vidieť na fotografiách. Pohyb po skalnej stene nie je turistika po značkovanom chodníku, pri nedodržaní bezpečnostných základov môže za sekundu zmeniť zábavu na nepríjemnú tragédiu!

IMG_20211009_160930_2