Výstrahy: Sneh a ľad - 1. stupeň

Výcvik kynológov Horského špecializovaného záchranného modulu a kynológov HZS s mladými psami

V dňoch 4. – 6. 8. 2021 sa v Slovenskom raji uskutočnil výcvik kynológov Horského špecializovaného záchranného modulu a kynológov HZS s mladými psami. Výcvik bol zameraný na plošné vyhľadávanie ľudí v horskom teréne a vyhľadávanie osôb v ruinách.

Pre vyhľadávanie osôb v horskom teréne boli pripravené sektory v Ďurkovci s rôznou  obtiažnosťou (plocha, prístup, terén, nasadenie cez deň alebo v noci) a práca psovodov a psov bola monitorovaná pomocou GPS. Zaznamenané údaje boli následne analyzované a práca psovoda a jeho psa vyhodnotená. Mladé psi podľa svojej výkonnosti trénovali jednotlivé fázy vyhľadávania. Pri plošnom vyhľadávaní spolupracovali aj s príslušníkmi SLP, ktorí na vyhľadávanie osôb v teréne používali dron. Cieľom spolupráce bolo čo najskôr súradnice podozrivých miest odovzdať psovodom, ktorí následne tieto lokality prepátrali. Príslušníci Strediska lavínovej prevencie spoločne so Školiacim strediskom overovali a zefektívňovali spôsoby a postupy pre spracovanie a posielanie zistených informácií medzi jednotlivými účastníkmi pátrania. Počas výcviku si psovodi so svojimi psami precvičili aj spusty dolu skalnou stenou s previsom a aj na cvičnej stienke. Pre vyhľadávanie v ruinách využili priestor starej tehelne v Spišskej Novej Vsi a ruiny hotela na Podlesku. Podľa výkonnosti jednotlivých psov boli pripravované rôzne druhy úkrytov a tiež ich počet. Pri plošnom vyhľadávaní a tiež pri hľadaní v ruinách psovodi so svojimi psami trénovali aj vyhľadávanie špeciálnych pachov.

Počas celého výcviku sme sledovali ovládateľnosť jednotlivých psov.  Z celkového počtu 13 účastníkov výcviku bolo 12 príslušníkov HZS a 1 zmluvný psovod plus 2 príslušníci z SLP. Všetkým účastníkom patrí poďakovanie za prístup k povinnostiam a plneniu cieľov výcviku.