Výstrahy: Sneh a ľad - 1. stupeň

Tri zásahy záchranárov HZS v Malej Fatre

Popoludní dňa 22.08.2020 boli záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra požiadaní postupne o pomoc pre štyroch turistov.

V prvom prípade sa jednalo o hlbokú sečnú  ranu na predlaktí, ktorú si spôsobil  34 – ročný český turista pádom na turistickom chodníku v blízkosti Chaty pod Suchým. Záchranári HZS sa na chatu dostali terénnym automobilom, mužovi ranu ošetrili. Ešte na chate boli požiadaní o pomoc aj pre 55 – ročnú českú turistku s nevoľnosťou – zvracaním a celkovou slabosťou. Tú vyšetrili, poskytli jej neodkladnú zdravotnú starostlivosť, po ktorej sa jej stav zlepšil a následne ju spolu so zraneným turistom transportovali do Nezbudskej Lúčky, kde ju čakal zájazdový autobus. Muž pokračoval so záchranármi HZS do nemocnice v Žiline.

Asi po hodine od prvej žiadosti o pomoc bola nahlásená nevoľnosť ďalšieho  30 – ročného slovenského turistu na Chate na Grúni. Muž pravdepodobne následkom dehydratácie pociťoval tŕpnutie končatín, kŕče a mal pocit na zvracanie. Záchranári muža vyšetrili, podali mu infúznu liečbu a následne ho zviezli do Štefanovej, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračoval samostatne.

Ešte počas návratu zo zásahu na Chate na Grúni boli horskí záchranári z Malej Fatry požiadaní o pomoc z turistického chodníka, asi 50 metrov pod Suchým, kde sa nachádzala vyčerpaná 68 – ročná česká turistka. Na Chatu pod Suchým sa záchranári dostali terénnym automobilom a odtiaľ už smerovali pozemne. Ženu vyšetrili a následne na nosidlách KONG transportovali ku chate a odtiaľ terénnym automobilom do Varína, odkiaľ už pokračovala v sprievode manžela.