Výstrahy: lavínové nebezpečenstvo Mierne

Tri náročné záchranné akcie vo Vysokých Tatrách

V podvečerných hodinách dňa 04.07.2018 sa s Horskou záchrannou službou  spojil 27-ročný Poliak, ktorý na tiesňovú linku oznámil, že pri schádzaní z Prostredného hrotu uviazol v jednom zo žľabov spadajúcich do Veľkej Studenej doliny. Napriek tomu, že mal pri sebe lano, nebol schopný samostatného zostupu. O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS z Popradu, ktorá na heliporte v Starom Smokovci vyzdvihla na palubu vrtuľníka záchranára HZS a spoločne smerovali do doliny. Poliak poskytol GPS súradnice, ktoré uľahčili jeho lokalizáciu.  Pomocou navijaka bol k uviaznutému z vrtuľníka spustený záchranár HZS, ktorý ho pripravil na transport. Následne boli obaja letecky evakuovaní zo steny a po medzipristátí  letecky transportovaní na heliport v Starom Smokovci, odkiaľ už Poliak pokračoval samostatne.

Počas prebiehajúcej akcie v masíve Prostredného hrotu  sa na tiesňovú linku HZS dovolal aj slovenský 34-ročný horolezec. Počas lezenia v oblasti Javorových štítov vo Veľkej Studenej doline sa uvoľnil kameň, ktorý ho zasiahol do dolnej končatiny a ramena a spôsobil mu vážne poranenie. Prvú pomoc mu poskytla spolulezkyňa. V tom čase, už za tmy, nebolo možné nasadenie leteckej techniky. GPS súradnice, ktoré postihnutý odoslal prostredníctvom Aplikácie HZS, ukazovali, že sa nachádza v hornej časti Javorovej škáry, spadajúcej do Zadnej Javorovej doliny. Vzhľadom na ťažko dostupný terén, v ktorom sa zranený nachádzal a neletové podmienky,  záchranári HZS zvážili všetky okolnosti a po konzultácii s oznamovateľom sa dohodli, že obaja horolezci, ktorí mali pri sebe veci na bivak, prečkajú noc v stene.  Hneď po svitaní  boli v oblasti Javorovej škáry z vrtuľníka VZZS vysadení  záchranári HZS  z Oblastného strediska Vysoké Tatry, ktorí lokalizovali postihnutých horolezcov. Následne boli o súčinnosť požiadaní leteckí záchranári TOPR-u , nakoľko poľský vrtuľník disponuje vybavením, ktoré bolo potrebné pri tejto záchrannej akcii. Postihnutý bol spolu so spolulezkyňou pomocou leteckej techniky vyprostený zo steny a letecky transportovaný na heliport v Starom Smokovci, kde bol odovzdaný posádke RZP a prevezený do nemocnice v Poprade.  Posádka poľského vrtuľníka sa následne vrátila pre záchranárov HZS.

Do tretice sa s Horskou záchrannou službou v nočných hodinách spojili aj záchranári z TOPR-u. Tí oznámili, že pri lezení v oblasti Zadného Gerlachu uviazli pri zostupe dvaja poľskí horolezci. Poliaci pravdepodobne s príchodom noci stratili orientáciu a ostali v stene spadajúcej do Velickej doliny. Obaja boli bez zranení a rovnako boli schopní prečkať na mieste noc do príchodu záchranárov. V ranných hodinách štartovala posádka vrtuľníka VZZS z Popradu spolu so záchranárom HZS na palube k uviaznutým. Dvojica horolezcov bola pomocou leteckej techniky evakuovaná z terénu a transportovaná na heliport v Starom Smokovci.