Bez výstrah

Pátranie po českej turistke na Suchej hore a uviaznutý turista pod Poľským hrebeňom

 

V poobedňajších hodinách dňa 20.6.2014 požiadala skupina českých botanikov, záchranárov o pomoc. Skupina bola na pozorovaní v rašelinisku Rudné nad obcou Suchá hora. Po tom ako sa 65-ročná botanička dlho nevracala na dohodnuté miesto, požiadali policajný zbor SR a záchranárov HZS o pomoc. V súčinnosti začali obidve zložky prepátravať predpokladané územie. Hľadaná pani sa asi po 4 hodinách po jej zmiznutí prihlásila z ubytovacieho zariadenia s tým že stratila smer a zablúdila, ale dokázala si pomôcť sama. Našla inú cestu z rašeliniska a dokráčala až do ubytovacieho zariadenia.

V poobedňajších hodinách požiadal anglicky hovoriaci turista záchranárov HZS takisto o pomoc. Pri schádzaní z Poľského hrebeňa smerom do sedla Prielom stratil chodník a dostal sa do neschodného terénu. Keďže sa sám nedokázal dostať z komplikovaného terénu, boli k nemu vyslaný dvaja záchranári HZS. Medzitým ako boli záchranári na ceste, uviaznutého turistu objavila skupina poľských turistov, ktorá mu dokázala pomôcť a spoločnými silami ho vyprostila z neschodného terénu. Na základe tejto informácie boli záchranári odvolaní a vrátili sa do Starého Smokovca.

V obidvoch prípadoch si dokázali turisti pomôcť sami, či už navzájom alebo sa len spoľahli na vlastné schopnosti a sily.