Výstrahy: lavínové nebezpečenstvo Mierne

Nočné pátranie po českom turistovi v Nízkych Tatrách

Dňa 13.07.2020 v neskorých večerných hodinách požiadal záchranárov HZS o pomoc český turista. Jeho 72-ročný kamarát sa vybral na túru z Chopku, cez Ďumbier a Krakovu hoľu, s plánovaným návratom do Závažnej Poruby, kde boli obaja ubytovaní. Turistovi sa s kamarátom v podvečerných hodinách nepodarilo skontaktovať, pravdepodobne pre vybitú batériu v telefóne. Lokalizácia telefónu nebola z tohto dôvodu možná. Do terénu v nočných hodinách odišli pátrať siedmi záchranári z oblastného strediska HZS Nízke Tatry s troma služobnými psami. Do rána prepátrali všetky zostupové trasy z Krakovej hole, no turistu sa im nájsť nepodarilo. Dnes od skorých ranných hodín pokračovalo v pátraní spolu 17 záchranárov HZS a 9 služobných psov. O súčinnosť bola požiadaná Letka Ministerstva vnútra SR, ktorá sa spolu s dvoma záchranármi HZS na palube pokúsila lokalizovať turistu zo vzduchu. Turista bol napokon nájdený v predpoludňajších hodinách pozemnou záchrannou skupinou značne vyčerpaný a dehydrovaný, ale bez zranení na turistickom chodníku smerujúcom od sedla Kúpeľ na Rakytovicu. Na mieste mu boli podané tekutiny, strava a glukóza a boli mu zmerané vitálne funkcie. V sprievode záchranárov HZS zišiel oproti druhej pozemnej skupine, vybavenej  transportnými prostriedkami. Následne bol nabalený do nosidiel Kong a cez sedlo Kúpeľ transportovaný do Iľanovskej doliny. Odtiaľ bol prevezený terénnym vozidlom HZS do ubytovacieho zariadenia, kde ho odovzdali známym.

Turista sa počas svojho prechodu značne vyčerpal a zdržal pri prechádzaní polomu a miest s vysokou kosodrevinou. Nakoľko nedisponoval svetelným zdrojom, v nočných hodinách zostúpil do neschodného terénu, kde prečkal noc. V ranných hodinách sa pomaly začal presúvať ďalej, ale po celodennej túre a noci strávenej pri nízkej teplote, bol presun značne komplikovaný. Napriek tomu sa rozhodol správne, keď sa pokúsil pokračovať po značenom chodníku do ubytovacieho zariadenia, čím po rozbrieždení urýchlil šancu na svoju záchranu.

Touto cestou sa chceme poďakovať za spoluprácu Letke MV SR a zároveň všetkým zúčastneným záchranárom z rôznych oblastných stredísk Horskej záchrannej služby.