Bez výstrah

DEŇ ZÁCHRANY ŽIVOTA 2024

„Vaše dve ruky môžu zachrániť ľudský život!“

16. 10. 2024 – SVETOVÝ DEŇ ZÁCHRANY ŽIVOTA

Každoročne sa náhle zastaví srdce mimo nemocnice približne u 350 000 Európanov, ktorí sú väčšinou v produktívnom veku. 100 000 z nich by mohlo žiť, keby sme im vedeli poskytnúť prvú pomoc. Práve preto sa 16. október stal Svetovým dňom záchrany života. V tomto roku sa už po jedenásty krát k tejto iniciatíve pripája aj Slovensko. Organizátorom Svetového dňa záchrany života je Slovenská resuscitačná rada, ktorá sa snaží informovať verejnosť o dôležitosti poskytnutia prvej pomoci a o potrebe vedieť ju poskytnúť.

16. október sa stal synonymom záchrany ľudského života

K náhlemu zastaveniu srdca dochádza najčastejšie doma (cca. v 70 % prípadov), kde sú jedinými svedkami udalosti členovia rodiny. Pokiaľ vedia ako resuscitovať, zvýši sa percento prežitia ich blízkych dvoj – až trojnásobne. Dnes je však kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) poskytovaná iba pri jednom z piatich náhlych zastavení obehu. To je hlavný dôvod, prečo v súčasnosti prežije menej ako 1 z 10 z takýchto pacientov.

„Hlavným cieľom Slovenskej resuscitačnej rady je neustále zvyšovať povedomie verejnosti o tom, aké dôležité je vedieť základné postupy resuscitácie. Je veľmi podstatné, aby sa ľudia nebáli poskytnúť prvú pomoc, pretože jediné zlé, čo môžu spraviť je, že neurobia nič. Na Slovensku je veľa možností, ako absolvovať základné kurzy prvej pomoci. Organizujú ich viaceré záchranné zložky,“ informuje predseda a zakladateľ SRR MUDr. Jozef Kőppl.

A dodáva: „Prvá pomoc nie je o zložitých vedomostiach, zručnostiach, ale o vôli. Niekoľko jednoduchých úkonov môže zachrániť ľudské životy.“

Svetový deň záchrany života

Cieľom kampane je posilniť myšlienku, že KPR poskytovaná rukami je jednoduchá, efektívna a môže byť vykonávaná kýmkoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek. Vyššie počty KPR poskytovanej náhodnými okoloidúcimi sú spojené s vyšším podielom preživších po náhlom zastavení obehu. Veľa ľudí sa neodváži vykonávať KPR, pretože nevedia, čo robiť, alebo sa boja, že postihnutému človeku ublížia. Aby sme pomohli zvyšovať ochotu a pravdepodobnosť, že KPR bude v prípade núdze poskytovaná okoloidúcimi, Slovenská resuscitačná rada odporúča pre každého, kto nie je trénovaný v resuscitácii, KPR len s použitím oboch rúk, a teda pomocou kompresií hrudníka. Tá má tri jednoduché kroky:

1. Skontrolovať, či postihnutý akokoľvek reaguje a dýcha.

2. Zavolať 155/112.

3. Stláčať rýchlo a intenzívne stred hrudníka do doby, kým dorazí profesionálna pomoc.

Kurzy prvej pomoci

Včasné poskytnutie prvej pomoci je pri život ohrozujúcich stavoch veľmi dôležité. O živote či smrti totiž rozhodujú minúty, niekedy až sekundy a ani tá najrýchlejšia sanitka  nemusí prísť včas. Ak ľudia ovládajú prvú pomoc, môžu predĺžiť čas na záchranu života až do príchodu profesionálov. Navyše, na záchranu života nemusíme mať žiadne špeciálne vybavenie, stačia nám ruky. Akákoľvek prvá pomoc je lepšia ako žiadna! Na to, aby sme vedeli pomôcť, nemusíme mať zdravotnícke či medicínske vzdelanie. Dokáže to každý, aj laik. Stačí absolvovať kurz prvej pomoci. Nie je to nič ťažké, stačí si vybrať profesionálny akreditovaný kurz – trvá 8 hodín a výhodou je, že jeho lektormi sú priamo zdravotnícki operátori, ktorí dennodenne pomáhajú na tiesňovej linke 155 a mnohí z nich pracujú aj ako zdravotnícki záchranári. Kurzy prvej pomoci ponúka napríklad Slovenský Červený kríž, Dobrovoľná civilná ochrana či Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby.

Kurzy pre zdravotníckych pracovníkov

Byť schopný správne zasiahnuť v situácii bezprostredne ohrozujúcej život – náhleho zastavenia krvného obehu, a teda vedieť správne resuscitovaťje povinnosťou každého zdravotníka. A to nielen z morálneho a etického aspektu zdravotníckeho povolania. Tento fakt je zohľadnený aj v nariadení vlády Slovenskej republiky o odbornej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania (č. 296/2010 Z.z.) a spôsobe ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, ako aj vo vyhláške MZ SR o kritériách a spôsobe hodnotenia sústavného vzdelávania zdravotníckych pracovníkov (č. 366/2005). Každý zdravotník má byť zaškolený a pravidelne preškoľovaný v kardiopulmonálnej resuscitácií. Slovenská resuscitačná rada preto organizuje kurzy pre zdravotníckych profesionálov. Sú určené pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, ale prednostne pre tých, ktorí sa vo svojej praxi stretávajú s pacientom vyžadujúcim resuscitáciu a táto zručnosť priamo súvisí s ich pracovným zameraním v rámci plnenia svojich pracovných povinností alebo zaisťujú jej výuku. Najčastejšími účastníkmi tzv. Advanced Life Support (ALS) Provider kurzov sú lekári všetkých špecializácií, najmä však lekári z odborov urgentná medicína, anestéziológia a intenzívna medicína, ďalej zdravotnícki záchranári a zdravotné sestry, ktoré pracujú na oddeleniach intenzívnej alebo resuscitačnej starostlivosti, operačných sálach, urgentných príjmoch nemocníc alebo zdravotníckych záchranných službách.

Podmienkou účasti na kurze je vykonávanie klinickej praxe a ukončené zdravotnícke vzdelanie, napr. ukončené štúdium na lekárskej fakulte, na vysokej škole, vyššej odbornej škole zdravotníckeho zamerania či strednej zdravotníckej škole. „Účastníci tohto kurzu sa stanú súčasťou resuscitačného tímu až v 17 – tich simulovaných scenároch. Niektoré z nich budú viesť ako tímlídri, pri iných si vyskúšajú rôzne úlohy členov resuscitačného tímu. Resuscitácia je totiž vždy tímová práca. Tím dokáže urobiť veľa úloh naraz, a to za veľmi krátky čas. Aby to tím dokázal, musia jeho členovia komunikovať. Pri niektorých scenároch sa špecificky zaoberáme aj komunikáciou a tímovou prácou,“ informuje predseda a zakladateľ SRR Mgr. MUDr. Jozef Köppl, MPH.

Svetový deň záchrany života podporujú aj tieto záchranné a charitatívne zložky:

– Operačné stredisko,

– Hasičský záchranný zbor,

– Horská záchranná služba,

– Slovenský Červený kríž,

– Dobrovoľná civilná ochrana,

– Dobré srdce Borisa Sádeckého: https://dobresrdceborisasadeckeho.sk/.

Edukačné videá: https://www.youtube.com/@slovenskaresuscitacnarada4946

  https://www.srr.sk/den-zachrany-zivota-2024/

Zdroj: @slovenskaresuscitacnarada a #RestartAHeart

Viac info tu: